Hvad er karat: Alt du skal vide om guld karat | Bliv klogere nu – anotherslegacy
anotherslegacyanotherslegacy
0
Hvad er karat: Alt du skal vide om guld karat

Hvad er karat: Alt du skal vide om guld karat

Karat er en måleenhed. Når vi taler om guld, er karat en måleenhed for, hvor rent guldet er. Det vil sige, hvor stor en andel af rent guld, der er i den pågældende genstand. I Danmark skal alle sølv, platin, palladium og guldsmykker stemples. Se mere om guldstempler her. 

Hvad er karat godt for, og hvorfor måles renheden?

Det er ikke alle der ved det, men ofte er smykker og andre genstande af guld eller sølv blandet med andre metaller – og som oftest kobber. 

Det gør man, fordi både guld og sølv er meget bløde metaller, og i deres reneste form tager de derfor lettere skade. Når man blander dem med et andet metal øges hårdheden, og man opnår et mere holdbart resultat, der ikke bliver ridset eller misformet så let.  Blandingen af to eller flere metaller kaldes for legering ("alloy" på engelsk).

Vær opmærksom på, at karat ikke skal forveksles med ordet “carat”, som er måleenheden for vægten af ædelsten, hvilket du læse mere om længere nede i denne artikel. 

Guld karat nummer: Hvad betyder stemplerne i dine smykker?

For at finde ud af, hvilken karat dit smykke er, kan du kigge på stemplet i dit smykke. Alle guld og sølvsmykker skal stemples, og i Danmark er der ret strenge krav til stemplingen af smykker. Stemplerne gør det nemt for køberen at tjekke, at der rent faktisk er tale om ægte guld (eller sølv). 

Se, hvad stemplerne i dine guldsmykker betyder her:

Stempel Karat Rent guld i procent
333  8 karat guld 33 % rent guld og 67 % andet metal
375 9 karat guld 37,5 % rent guld og 62,5 % andet metal
416 10 karat guld 41,7 % rent guld og 58,3 % andet metal
585 14 karat guld 58,3 % rent guld og 41,7 % andet metal
750 18 karat guld 75 % rent guld og 25 % andet metal
875 21 karat guld 87,5 % rent guld og 12,5 % andet metal
900 21,6 karat guld 90 % rent guld og 10 % andet metal
916 22 karat guld 91,7%  rent guld og 8,3 % andet metal
999 24 karat guld 99,9 % rent guld

I dag blandes både guld og sølv som regel med kobber. Når man blander to eller flere metaller, kaldes det for “legering” (eller “alloy” på engelsk).

24 karat guld vs en lavere karat

Mønter og guldbarre er altid 24 karat. Smykker fra Kina laves som regel også i 24 karat. 

Det er ikke muligt at producere 100% rent guld, men man kan opnå op til 99,999% karat rent guld. Det er en måleenhed, der stammer tilbage fra middelalderen. Længere nede i denne tekst, kan du læse om historien bag ordet “karat”.

Er en lav karat bedre?

Ved at lave et smykke om fra 24 karat til fx 22 karat – hvor man tilsætter fx kobber i forholdene: 31,1 g 24 karat guld med 2,83 g kobber – opnår man en legering som er ca. 300 % stærkere, end hvis man ikke gjorde det. Dette gør det mere attraktivt til daglig brug, da smykker skal tåle lidt af hvert. 

Grunden, til at man laver smykker i lavere karat, er oftest, fordi det giver en mere alsidig legering. Det betyder, at man kan lave guld med forskellige farver: 

Rødguld guld med kobber
Hvidguld guld med sølv
Guldfarve guld med zink / guld med zink og kobber / guld med kobber og platin

Trods det, at man som regel bruger kobber, så findes der næsten ingen grænser for, hvilke metaller man tilføjer i smykker, men det er som næsten altid disse:

Sølv Kobber  Zink
Platin Palladium Aluminium

Hvorfor hedder det 8, 9, 10, 14 karat osv.?

Når man kigger på guldets karat, kigger man på hvor mange andele rent guld ud af 24 dele, der er i blandingen af metaller, fx: 

8 karat  8 ud af 24 dele rent guld
14 karat 14 ud af 24 dele rent guld
24 karat 24 ud af 24 dele rent guld (100 % rent guld)

Når vi kigger på en bestemt karat, og vi skal regne procentdelen af rent guld ud, gør vi det ved at dividere andelen af karat med 24.

Det gør vi, fordi vi ved at 24 er 100 %. Derfor skal vi altså dividere den karat, hvis procentdel vi vil undersøge, med 24 (100 %) for at finde procenten: 

→ 18 / 24 = 0,75
det ganger vi så med 100, fordi vi vil regne i procenter: 
→ 0,75 x 100 = 75 %.  
Det vil altså sige:
→ 18 karat = 75 % rent guld
 

Karat forkortelse: Hvad er forkortelsen for karat

Du vil som regel se karat forkortet som enten k. eller kt. Længere nede kan du læse mere om karat og ordets oprindelse. 

Guld forkortelse: Hvad er forkortelsen så for guld?

Au er forkortelsen for guld, og forkortelsen kommer fra Grundstoffernes Periodesystem

Forkortelsen for guld er Au, og guld er grundstof nr. 79 i det periodiske system, hvor du finder det i gruppe 11. Guld er et ædelmetal, og forkortelsen Au kommer faktisk af guldets atomtegn, som stammer fra det latinske “aurum”, der på dansk betyder “gylden”. 

Guldets gyldne skær har ført til, at guldet ofte bruges som et symbol for solen. Og som de fleste ved, at solen har en livgivende kraft. Det kan have ført til, at guld ofte også er et symbol på rigdom, status og magt. 

At guld er et ædelmetal betyder, at guld er utrolig hårdført i den forstand at det ikke rigtig kan nedbrydes af hverken vand, ilt eller andre almindelige kemikalier. Det er også dette, der gør, at guld er et meget populært metal til smykker. Guldsmykker er utrolig holdbare og misfarves ikke så let. 

Du kan læse endnu mere om guld i vores FAQ under sektionen guld (tryk på ✩ guld).

Hvilken karat guld skal du vælge?

Hver karat har egne fordele og ulemper. Når man skal vælge karat, er det vigtigt at tænke på ens økonomi og livsstil. 

Jo højere karat, jo mere er smykket værd

Det er klart, at jo højere andelen af rent guld er, jo mere værdi har smykket eller genstanden. Men som nævnt før, så er guld meget blødt. Derfor betyder en højere karat også, at smykket er mindre hårdført og lettere kan få ridser og blive misformet, hvis det får slag.

Smykker på over 18 karat kan lidt lettere tage skade end smykkere af lavere karat. Men i hele Mellemøsten, Asien og Afrika ses det dog, at disse smykker bruges til hverdag. Du skal bare passe lidt ekstra på dem, hvis du vil gå med dem til dagligt. Se vores udvalg af smykker i 21 karat, 22 karat og 24 karat.

Vælg 8 – 18 karat til hverdagsbrug

Når du skal vælge et smykke, som fx en guld ring eller guld armbånd, så skal du også overveje, om smykket passer til den måde, du lever på. Smykker af disse karat kan holde til hverdagens asen og masen, og du behøver derfor ikke tænke over, at du har dem på (tag dem af, hvis du arbejder med skrappe kemikalier, og når du gør rent derhjemme).  Og uanset karat, anbefales det ikke, at du sover med dem på.

Se vores smykker i 8 karat, 14 karat og 18 karat.

Hvidguld karat: Hvidguld har ikke en seperat karat

Info grafik om karat for hvidguld og almindeligt guld - Forskellen på guld og hvidguld er, at hvidguld har mere hvidt metal i legeringen end almindeligt guld

Hvidguldets karat angives på samme måde som andet guld, det vil sige, at man bruger de samme stempler. Den eneste forskel på hvidguld og rødguld er, at hvidguld er en blanding af guld med hvide metaller som sølv, mens rødguld er en blanding af guld og kobber, der har en mere rødlig farve. Begge er altså ægte guld. 

Det er disse hvide metaller, der giver hvidguldet dets hvide farve. Det kan faktisk være svært at se forskel på hvidguld og sølv for det utrænede øje – hvilket gælder for de fleste af os. Men det er bestemt ikke det samme: Hvidguld er mere værd end sølv. 

Hvidguld egner sig derfor rigtig godt til smykker, der skal kunne klare lidt af hvert fx vielsesringe og forlovelsesringe, som jo helst skal blive siddende på altid. 

Se forskel på hvidguld og sølv

Hvis du er i tvivl om et smykke er i sølv eller hvidguld, så kan du kigge på stemplerne:

  • Sølvsmykker er næsten altid stemplet med fx 925, 925s eller 830 m.fl..
  • Hvidguld derimod er meget ofte stemplet 750.

Hvis du fortsat er i tvivl, kan du kontakte en guld forhandler. De kan hurtigt fortælle dig, hvad det er, du har fingrene i. Du er også velkommen til at kontakte os

Udenlandske karat og stempler

Andre lande har andre stempler, der identificerer guldets lødighed (renhed).

Sølv karat: Sølv måles ikke i karat men i finhed

Sølv karat: Sølv måles i finhed, ikke karat. Oversigt over sølvstempler.

I Danmark må man kun bruge ordet “sølv” om genstande, der indeholder minimum 800‰ finsølv. Man blander sølv med andre metaller, fordi sølv, ligesom guld, er et blødt ædelmetal. 

Her har vi samlet en lille oversigt over sølvstempler:

NB:  “S” viser, at der er tale om sølv. 

925 og 925S Sterlingsølv. Smykker med disse stempler viser, at der er 92.5% rent sølv pr. gram i legeringen (og 7,5 % andre metaller– som regel kobber), og det er det, vi kalder for sterling i Danmark. Lødigheden på sterlingsølv er altså høj, fordi andelen af rent sølv er så høj. Sterlingsølv er det sølv, der oftest bruges til smykker.
999S Det er dette stempel, man ser, hvis det er rent sølv.
Tre tårne, 830 og 830S Tretårnet sølv er stemplet med tre små tårne, 830 eller 830s.. Lødigheden på tretårnet sølv er lavere end sterlingsølv, men det er stadig ægte sølv. Tretårnet sølv er billigere end sterlingsølv af samme grund. 
To tårne, ABSA, Nysølv eller “P” Sølv med disse stempler kaldes også for pletsølv. Oftest er pletsølv faktisk sølvbelagt messing, og altså ikke massivt sølv. Det kaldes pletsølv, fordi man ofte vil se gullige pletter på de områder, hvor sølvet er slidt væk. 

Etymologi & historie: Hvad betyder karat og hvor stammer ordet fra?

I Grækenland, Indien og resten af mellemøsten vokser der et helt særligt træ. Træet hedder på dansk et Johannesbrødtræ, men er kendt af mange som Carob-træet. Men hvorfor er dette træ noget helt særligt? 

Det er det på grund af de små frø, der vokser på det.

Det er nemlig fra disse frø, at ordet karat er opstået. Frøene dannes inde i træets bælge, der hænger fra træets grene og som ligner små horn. Det græske ord for horn er “keras”, og derfor kaldte man frøene indeni for “keration” som betød “små horn”. 

Fra et lille frø udsprang guld og ædelstene i karat

Og nu til det spændende: I fortiden brugte indiske og græske handelsmænd de tørrede frø fra Johannesbrødtræet som modvægt, når de handlede med blandt andet diamanter.

Det gjorde de, fordi frø fra Johannesbrødtræer altid vejer næsten det samme. På grund af frøenes relativt stabile vægt, var de altså ret pålidelige til brug som modvægt, når man vejede små handelsgenstande som mønter og ædelsten. Af denne grund udviklede ordet sig til ikke kun at betyde små horn. Ordet udviklede sig og fik også betydningen “lav vægt”. 

Arabiske handelsmænd adopterede denne måde at måle vægten af små genstande på, og de brugte ordet "qirat". Fra de arabiske handelsmænd spredtes konceptet og ordet til resten af verden. På denne måde fik franskmændene ordet “carat”, og det er fra “carat” at ordet “karat” stammer fra. 

Fra vægt til betydningen for lødigheden af guld

Før i tiden blev ordet dog ikke rigtig brugt om guld. Det blev mere brugt som en definition på vægten af diamanter, og standarden for en carat var i 1907 sat til at være en femtedel af et gram – altså 200 milligram. 

I det fjerde århundrede (middelalderen) introducerede Constantin Den Store en ny guldmønt, som han kaldte for solidus. Den vejede 4.5 gram, hvilket svarer til 24 carat. Og det var sådan, at ordet “carat” fik sin association til guld, og “karat” som ord blev til. Men endnu mere vigtigt: Det var på baggrund af dette, at man nu definerer én karat som 1 ud af 24 dele.

Karat og carat: Hvad er forskellen?

Karat og carat lyder ens, men de betyder ikke det samme. De bruges til værdisætte henholdsvis ædelmetaller og ædelsten samt diamanter.

Graf der viser forskellen på guld karat og diamant carat

Ædelsten og diamant carat:

1 carat 200 milligram (0,2 gram) ædelsten/diamant
5 carat  1 gram ædelsten/diamant

Carat bruges altså om diamanter og andre ædelstene og angiver vægten på den pågældende ædelsten. Én carat er lig med 200 milligram (0,2 gram), eller én femtedel af et gram. 

Diamantens carat er en gammel vægtenhed, der er blevet brugt af diamanthandlere i mange tusinde år. Vægtenheden stammer fra Indien, hvor nogle af de første diamanter blev udgravet og handlet. Til at veje diamanterne, brugte man carobtræets kerner som lodder; en kerne vejer omkring 1 carat i tørret tilstand.

Guld karat:

1 karat guld 1/24 del rent guld (4,16 % rent guld og 95,83 % andet metal)
14 karat guld
14/24 dele rent guld (58,3 % rent guld og 41,7 % andet metal)

Karat er det ord, vi bruger om lødigheden (renheden) på metaller som guld, sølv og platin – altså hvor høj en andel rent ædelmetal – ud af 24 dele – der i blandingen (legeringen). 

Guld og sølv blandes næsten altid med andre metaller. Det gør man for at gøre det mere modstandsdygtigt, så man rent faktisk kan bruge det til smykker og andre genstande. Guld og sølv er nemlig bløde ædelmetaller, der i deres rene form let kan tage skade. 

OBS: De fleste bruger kun karat om guld, da sølv næsten altid er sterlingsølv, der består af 92,5 % rent sølv og 7,8% kobber. Sterlingsølv er stemplet som 925 eller 925s. Læs mere om sølv længere oppe. 

Ofte stillede spørgsmål om karat:

Hvilken karat er 585?

585 er guld-stemplet, der identificerer 14 karat guld. Længere oppe kan du læse mere om karat og stempler.

Hvad er forskellen på 14 og 18 karat guld?

✩ 14 karat guld har mindre rent guld i legeringen. Det vil sige, det rene guld er blandet op med en større andel af et andet metal (kobber, sølv eller platin). 14 karat guld er den karat, du vil støde mest på, når du kigger på smykker.
✩ 18 karat guld består af en større procentdel rent guld, faktisk hele 75 % rent guld. 14 karat guld består derimod af 58,3 % rent guld og 41,7 % andet metal.

Hvad er bedst 8 eller 14 karat guld?

Det kommer helt an på, hvilke egenskaber du søger, samt hvor meget du vil betale for dit smykke. En højere karat er lig med en højere værdi og dermed også en højere pris. Derudover kommer det også an på, hvilken farve du foretrækker, at dine guldsmykker har. 8 karat er en meget fin og lys guld-farve.
14 og 18 karat er mere mørk/gullig/orange i farven end 8 karat. Disse karat er stadig meget modstandsdygtige og har en god balance mellem en gylden guld-farve og god holdbarhed.


Er 24 karat guld?

24 karat er også betegnelsen for 100% rent guld. Som skrevet først i denne artikel, så blandes guld og sølv som regel med andre metaller for at øge holdbarheden, så man kan bruge det til smykker og andre genstande. Begge metaller er nemlig meget bløde. De vil let tage skade, hvis de ikke blandes med andre metaller.
Kurv 0

Din kurv er tom

Start shopping