Sådan læser du stempler i guldsmykker – anotherslegacy
anotherslegacyanotherslegacy
0
Sådan læser du stempler i guldsmykker

Sådan læser du stempler i guldsmykker

Karatstemplerne i dit guld

I guldsmykker er kan du se et stempel. På ringe kan du se stemplet på indersiden og på kæder kan du typisk finde stemplet i låsen mv. 

Her er en vejledning til hvordan du læser guldidentifikationsmærker i dine smykker, så du hurtigt kan identificere karaten.

Hvad er Guldidentifikationsmærker? Guldidentifikationsmærker, eller stempel, er grundlæggende en måde at vise renheden af guld i smykket. I nogle smykker står der også den guldsmed, der har lavet det.

Karat stempel:

333 er 8 karat guld (33,3% guld)

375 er 9 karat guld (37,5% guld)

416 er 10 karat guld (41,6% guld)

585 er 14 karat guld (58,5% guld)

750 er 18 karat guld (75,0% guld)

875 er 21 karat guld (87,5% guld)

900 er 21,6 karat guld (90,0% guld)

916 er 22 karat guld (91,6% guld)

Guldsmykker købt i udlandet

I USA kan karaten identificeres ved dokumentation som certifikat eller endda bare mundtligt; hvilket vil sige, at der ikke er noget krav om at have et stempel, der viser karaten.

Der er ikke et officielt system til at stemple guldsager i USA, derfor kan det variere hvad der står i deres guld. Der er dog FTC (Federal Trade Commission) retningslinjer, og de foreslår at inkludere et tal for at vise, hvilken procentdel guld der er i smykket.

Ren guld blandes med andre metaller for at gøre det mere holdbart - jo højere guldmængde, desto mere værdifuldt er det, men sværere er det at passe på, da guld er et blødere metal.

For eksempel, hvis der står 375 inde i smykket, betyder det, at det er 37,5% guld.

Men hvordan oversætter du det til karat? Du kan bruge denne guide:

24 karat - 100%
22 karat - 91,6%
18 karat - 75%
14 karat - 58,5%
9 karat - 37,5%
8 karat - 33,3%

Så hvis din ring siger 375, oversættes det til 37,5% guld; dette svarer til 9 karat. 

Hvad Betyder stemplerne GE, GF, og HGE?

Dette betyder, at stykket ikke er massivt guld. Koden fungerer sådan her:

GE - Guldbelagt (eller forgyldt guld)
GF - Guldfyldt
HGE - Tungt forgyldt

Dette betyder, at dit stykke vil være mindre værd, fordi det ikke er massivt guld, så det er en god idé at huske dette, hvis du overvejer, om du skal investere i et stykke eller ej. Alle vores smykker er testet og er massivt ægte guld.

Hvad Betyder AU?


AU er det periodiske systems symbol for guld; du ser det nogle gange markeret sammen med karatkvaliteten og mærket. Så hvis du køber en forlovelsesring og ser AU 750, betyder det, at det er 18 karat guld.

Guldidentifikationsstandard Globalt 

Guldidentifikationsstandard Globalt varierer i reglerne. For eksempel skal alle guldprodukter i Storbritannien stemple ved et af fire specifikke kontorer, da de har nogle af verdens strengeste guldidentifikationslovgivning, hvilket gør det lettere at identificere ægte guldstykker.

Hvis du f.eks. køber guld fra Storbritannien, finder du måske et karakteristisk mærke; dette signaliserer sandsynligvis, hvilket kontor det er stemplet i.

Hvis du planlægger at købe fra Storbritannien, er her en hurtig guide til de symboler:

  • Anchor - Birmingham
  • Castle - Edinburgh
  • Leopard - London
  • Tudor Rose - Sheffield

Storbritannien bruger et alfabetisk system til at datere guldsager; en juvelerer burde kunne identificere disse, da det kan være lidt tricky at gøre derhjemme.

I andre lande som Italien, Kina og Indien er stempling ikke obligatorisk, så hvis du køber en vintage ring fra et af disse lande, finder du måske slet ingen mærker.

Det sjove ved at købe vintage smykker online er, at du kan få smykker fra hele verden, men det er virkelig vigtigt at købe fra en sælger, du stoler på. Vi sælger kun massive guldsmykker, som er rynkent og syretestet.

Hvad Gør Jeg, Hvis Mine Guldsmykker Ikke Har Identifikationsmærker?


Det betyder ikke nødvendigvis, at dit smykke ikke er ægte massivt guld; det kan bare betyde, at producenten har besluttet at give skriftlig eller mundtlig bekræftelse af karatkvaliteten i stedet.

Selvfølgelig, når du har at gøre med vintageguld, gør det det lidt sværere at spore det. Hos AnothersLegacy har vi teknologien til at hjælpe med at identificere karaten af hvert smykke, men at finde ud af karatkvaliteten af dine eksisterende guldsmykker kan være svært at gøre derhjemme uden stempler.

Du kan tage det til en juvelerer for at få det evalueret. De burde kunne fortælle dig karaten af smykket og om det er massivt guld og ikke forgyldt.

Hvis du shopper efter vintage varer, er det bedre enten at købe fra en forhandler, der har evnen til at teste hvert smykke for karatkvaliteten, eller gå efter et smykke med stempler, da det er den nemmeste måde at fortælle, om smykket er 'ægte' guld.

Kan Guldidentifikationsmærker Forfalskes?

Desværre ja. Du kan købe karatstempler på internettet, hvilket gør det svært at stole udelukkende på karatstemplet. Dog er det svært at genskabe andre stempler, som guldsmedes stempel.

Hvordan kan jeg se om mit smykke er ægte guld?

Hvis dit smykke ikke er stemplet, og vil vide, om det er ægte massivt guld, kan du prøve at gøre dette:

Tag det til en juvelerer.
Dette er et oplagt svar, men nogle gange er det den eneste måde: det kan være virkelig svært at fortælle, og det kan være bedre bare at kalde på en ekspert for hjælp.

Flyder smykket?
hvis smykket synker i vand er det mere tilbøjeligt til at være guld.

Misfarver det?
Derudover vil falsk guld sandsynligvis efterlade en grønlig plet på din hud, mens ægte guld ikke vil. og hvis det er belagt sølv vil smykket over tid blive sølv.

Er det magnetisk?
Lav en magnettest. Brug en stærk magnet og se, hvordan ringen reagerer; guld er ikke magnetisk, så det vil ikke klæbe til magneten.

Der er også andre DIY-metoder, men vi vil anbefale at være forsigtig med disse, da du helst ikke vil beskadige dit smykke. Det er bedre at tage det til en juvelerer.

Afsluttende kommentar

Forhåbentlig har dette lært dig, hvordan du læser guldidentifikationsmærker på smykker; med lidt tid og øvelse burde du kunne opnå de færdigheder, du har brug for, for at nyde at shoppe efter vintageguldsager.

Ikke alle massivguldsager har stempler, og det kan være svært at identificere ægte guld uden dem, men mange juvelerer vælger at bruge identifikationsmærker, da det betragtes som bedste praksis.

 

 

 

 

 

 

Kurv 0

Din kurv er tom

Start shopping
Liquid error (layout/theme line 165): Could not find asset snippets/swym-custom.liquid